top of page

Toskánsko

Pro většinu lidí asi synonymem pro umění, nádherné scenérie se zvlněnou krajinou, kde se střídají vinice a obilná pole, leckdo si vybaví města jako Florencie, Siena ..... Pro nás (tak, jak jsme ho během svých cest poznali) se ale stalo ,,zemí termálních vývěrů". Kde se termály v Toskánsku berou a jak vznikají? Gejzíry a termální prameny vznikají kontaktem podzemní vody s horninou o vyšší teplotě (v místech, kde je magma v malých hloubkách pod zemským povrchem). Jakmile se voda ohřeje, sníží se její hustota, což vede k jejímu výstupu na povrch podél trhlin v zemské kůře. Termální prameny jsou poklidné vývěry vod o teplotě vyšší než 20°C.

Vzhledem ke své zvýšené teplotě má termální voda i větší schopnost rozpouštět při svém postupu minerály okolních hornin a bývá proto také obvykle v různém rozsahu mineralizována. U gejzírů voda na povrch vyvěrá v opakujících se mikroerupcích, je hnána vodní párou. Typickým znakem je, že intervaly jsou pravidlené. Termální prameny znali již Etruskové. Ti byli v antice známí pro své odborné znalosti v oblasti lékařství a zejména v poznání vlastností lěčivých rostlin a terapeutické síle termo-minerálních vod, na které je toskánský region velmi bohatý.

Pro ně to byly posvátné prameny - každý z nich je věnován jinému bohu - např. Saturnie od boha Saturna - legenda praví, že už měl dost neustálých válek mezi lidmi, tak seslal blesk, který způsobil tento horký vývěr, aby se lidé koupelemi uklidnili. Terapeutické a léčivé vlastnosti termálních vod pomáhají mimo jiné při prevenci, léčbě a rehabilitaci různých patologických stavů - například osteoporóza, kožní problémy, či nemoci dýchacích cest a problémy s křečovými žilami.


bottom of page