top of page

Londýn

Co vše vás v Londýně může potkat? Co lze v Londýně zažít?. Víte třeba v kolik se zavírají hospody, kde lze levně nebo naopak draze nakoupit, kde v Londýně má člověk bydlet, aby sehnal lukrativní práci, kam na filmovou premiéru, na jakou zajít výstavu, co za slavnou památku se skrývá pod pojmem "chopping center" nebo jak po Londýně cestovat? To a mnoho dalšího jste se mohli dozvědět na proběhlé cestománii.

V Londýně krom nakupvání naleznete mnoho bezplatných muzeí a galerií. Podle staré tradice, která měla za cíl zpřístupnit sbírky všem obyvatelům města bez ohledu na jejich bohatství.

Zdarma je velkolepé Britské muzeum či Národní galerie (obě slavné instituce jsou ovšem od rána do večera plné turistů), ale také Tate Britain, Tate Modern, Londýnské muzeum (sem moc turistů nechodí), Přírodovědecké muzeum či muzeum designu Victoria and Albert muzeum. Zajímavé je také Muzeum námořnictví v Greenwich, nedaleko od muzea pak můžete navštívit Královskou observatoř s nultým poledníkem.

Krom Muzeí v Londýně najdete všechny kuchyně světa, můžete si dát tradiční fish and chips, ale také čínské, thajské či mexické speciality. Bangladéšská či pákistánská kuchyně a nacházející se především uličce Brick Lane nedaleko East Endu. Tato oblast má temnou historii, v těchto místech operoval neodhalený vrah prostitutek Jack Rozparovač.

Do Anglie, a hlavně pak do Londýna, se často jezdí za nákupy. Není divu, vždyť pokud jsou právě slevy, nejen oblečení, ale vše od dekorací až po kosmetiku tady pořídíte za opravdu levný peníz.

Pokud nemáte hloboko do kapsy, zastavte se v ulici St. James's Street, kde najdete několik zajímavých módních obchodů. Vyhlášený je například obchod s klobouky James Lock, který má 300letou tradici a klobouk této značky nosil mimo jiné Indiana Jones.

Jen nedaleko si můžete koupit ručně dělané boty značky John Lobb, které nosila řada králů, premiérů či třeba Frank Sinatra nebo řecký rejdař Onassis.

Naopak pokud utrácet nechcete, vydejte se na Oxford street do obchodního domu Primark, kde seženete oblečení v cenách již od jedné libry.


bottom of page