top of page

Základy Práva

1. 10. se přednáškou o Základech práva představil Jan Procházka, student práv a současně aktivní praktikant v advokacii.

Již úvodem Honza předestřel, že se nejedná (a ani jednat nemůže) o souhrn práva jako celku, ale spíše o okénko do právního světa a na jednotlivé důležité oblasti práva chystá pro zájemce seminář – momentálně je zájem o téma Pracovní právo a také o Základy smluvního a spotřebitelského práva.

Od definice práva, odlišení toho, co právo je a co není, jsme se dostávali postupně až k současně platným právním normám České republiky. Místy Honza odbíhal pro ukázku ke starým Římanům, kteří položili základ současného soukromého práva – ovšem na rozdíl od nich již dnes nemusíme mít zvláštní žalobu na situaci, ve které vám z druhého patra přistane na hlavě květináč. Zrovna tak se už dnes úplně neuplatní situace, kdy se mladý muž od svého otce mohl osamostatnit tím způsobem, že byl třikrát prodán do otroctví.

Přednášku samotnou pak Honza doplňoval praktickými ukázkami existence a uplatnění práv na jednoduchých smlouvách, které lze uzavřít „na místě“. Posluchače také seznámil s užitečnými brožurami dTestu ke spotřebitelskému právu a také publikacemi Ministerstva spravedlnosti ČR k novému občanskému zákoníku, které jsou vhodné i pro úplné laiky. Přednášku uzavřel mimo jiné tím, že každému z nás by stačilo znát opravdu „Základy práva“ – jak právní systém funguje a jak v zákonech hledat.

V případě zájmu o seminář (nejen) na uvedená témata můžete Honzu zkontaktovat na mailu jan.prochazka94@gmail.com.

bottom of page