top of page

Birdwatching v Praze

Věděli jste, že můžete porovozovat Birdwatching i v Praze? Nadšení pozorovatelé ptáků, Aleš a Eva Markovi, měli v neděli 4. 3. 2018 program přesně na toto téma. Birdwatching, neboli pozorování ptáků nemá příliš dlouho tradici. Jeho kořeny sahají do 19. století, kdy na počátku tohoto koníčku bylo závodní vybíjení holubů stěhovavých. Došlo to tak daleko, že byl tento druh úplně vyhuben.


Od té doby ušlo pozorování kus cesty a už se nesoutěží v zabíjení ptáků, ale jejich pozorování - na zahradě, na pevném místě, za rok, za život.


Existuje celá řada různých soutěží, ve kterých se pozorovatelé předhánějí. Výbavou správného pozorovatele je dalekohled a příruční atlas ptáků. Divili byste se kolik druhů ptactva můžete spatřit na své zahradě nebo v parku, kudy každý den chodíte. Markovi nám prozradili, které ptáky můžeme vidět v Praze. Pokud máte zálusk na nějakého konkrétního opeřence, pak jistě využijete jeden z webů jako je birds.cz, kde se pozorovatelé sdílejí se svými úlovky a objevy. Závěr přednášky zpestřil AZ - kvíz na poznávání ptáků, a tak každý kdo se programu zúčastnil už ví, jak vypadá sýkora koňadra, mlynařík dlouhoocasý, strakapoud nebo sojka.

bottom of page