top of page

Island

Povídání o výpravě na Island. Je to je země rozmanité a především téměř nedotčené přírodní krásy. Je to země ledovců, sopek, gejzírů a geotermálních pramenů, fjordů, vodopádů, pastvin, vysokých nedostupných hor, ale i dalekosáhlých lávových pustin. Obklopený nekonečným oceánem, jehož vlny brázdí největší savci této planety - velryby, obývají jeho pobřeží tisíce rozmanitých ptáků. Island stojí uprostřed mořských vod Atlantického oceánu trochu jako jiný svět.

ZEMĚ OHNĚ

Island leží na rozhraní dvou litosférických desek v oblasti Středoatlantského hřbetu. Středoatlantský hřbet je nejdelší horský hřbet na světě. Rozděluje hranice tektonických desek, v severním Atlantiku - rozděluje Euroasijskou a Severoamerickou desku, v jižním Africkou a Jihoamerickou. V tomto místě - a tedy i na Islandu - dochází ke vzniku nové oceánské kůry a jejímu následnému rozpínání (průměrně 2cm ročně).

- Pod Islandem se zároveň nachází hot spot (česky horká skvrna) - na zemi jich je 45. Místo, kde je magma těsně pod povrchem (ale neváže se na litosférické desky), charakteristické zvýšeným tokem geotermální energie a sopečnou činností.

- sopky - jedna z nejaktivnějších oblastí na světě - více než 2 000 erupcí za posledních 10 000 let (když před 3000 lety vybuchla Hekla, vyvrhla do atmosféry 7,3 km³ sopečných hornin a plynů, což vedlo ke změně globálního klimatu). V současnosti má Island 30 aktivních sopek. Známá Eyjafjallajökull je spoštěčem daleko větší sopky Katla, jejíž výbuch se očekává. V roce 2011 došlo k výbuchu sopky Grímsvötn, který byl 10x silnější než Eyjafjallajökull, ale nepsalo se o něm, protože neměl takový dopad na Evropu (popílek byl hrubší a rychleji klesal k zemi). Všechny sopky a další jevy jsou stále monitorovány vulkanologickým měřením.

- unikátní útvary - láva se při styku s ledem nebo vodou rychle ochlazuje a tuhne. Pokud pronikne ledovcovou hmotou nebo hladinou jezera, vzniká útvar podobný stolové hoře.

V oblasti Dimmuborgir (“temné hrady”) vytvořila láva, kterou ochladila řeka vysoké bizardní útvary připomínající příšery, hrady a kostely. Menší útvary ale nacházíte téměř všude - často podél silnice.

- gejzíry - největší koncentrace gejzírů je v lokalitě Haukadalur na jihu. Od místního, tzv. Velkého gejzíru (Stóri gejzír) pochází ono mezinárodně užívané slovo. V současnosti je však otec gejzírů, jenž chrlil vodu až do výše 70 m, nečinný a hlavní atrakcí oblasti je jeho menší obdoba Strokkur, pravidelně chrlí vodu až do výše 20 m.

- bahenní sopky - často vidíte ze země stoupat páru, všude to smrdí zkaženými vajíčky, typické modrošedé zbarvení. Námafjall - síra se zde těžila pro výrobu střelného prachu, snadno dostupné autem (mofety - výrony oxidu uhličitého o teplotě 20 - 30 °C, solfatary - 100 - 200°C, vodní páry s příměsí sirovodíku, oxidu siřičitého a oxidu uhličitého a fumaroly - 200 - 800°C, převažují páry kyseliny chlorovodíkové, dále jsou obsaženy oxid siřičitý, sirovodík a přehřátá vodní pára).

ZEMĚ LEDU

Island znamená v místním jazyce „ledová země” - 11% území pokrývají ledovce

- největší ledovec (na Islandu i v Evropě) je Vatnajökull na jihovýchodě - měří 8 100 km²

(8 % rozlohy Islandu). Je možné v některé části udělat výpravu s průvodcem a speciálním vybavením. Natáčely se tam scény z poslední série Hry o trůny - bitva s armádou nemrtvých (část Svínafellsjökull - sídlo Noční hlídky).

- pod ledovcem jsou aktivní sopky - když vybuchnou, způsobí obrovské záplavy. Mosty hlavní silnice se zužují vždy na jeden pruh - voda je často podemele a musí se stavět znovu.

- Jezero Jökulsárlón - po jeho hladině plují zářivě modré ledovcové kry, dostávají se i do blízkého oceánu a ten je vyplavuje na černou pláž - pohádkové. Kulisa k filmům Lara Croft: Tomb Raider a Dnes neumírej.

Více na našem poutavém videu.

bottom of page