top of page

Znáte Birdwatching?

Máte dalekohled a čas. Víc nepotřebujete k tomu, abyste začali s birdwatchingem - koníčkem, který se stal celosvětovým trendem.

Přednáška proběhla na téma ptactvo v České republice.

Během přednášky se posluchači mohli dozvědět o životě ptaků ve všeh rořních období. Nejeno to, ale i jak se ptáci chytají a kroužkují. Mimo jiné byl zmíněn populární birdwatching - činnost spojená s pozorováním ptactva - „civění na ptáky“,„pozorování ptáků“. Jednoduše řečeno, birdwatcher je milovníkem přírody, který sevěnuje pozorování ptáků.

Soutěžní birdwatching je pak pro mnohé velice vzrušující. Zúčastňují se jich jak jednotlivci, tak týmy a jejich podstatou je vždy „nasbírání“ co největšího počtu ptačích druhů za jednotku času v předem dané geografické oblas.

Jak začít? Co třeba s krmítkem.

Birdwatching, je relativně finančně nenáročný, dobrodružný, ale přitom s velkou šancí na úspěšnch. Ptáci se ze všech divokých zvířat pozorují ve volné přírodě nejsnáze. Je jich mnohem víc než třeba savců, žijí méně skrytým způsobem a nevyhýbají se ani blízkosti lidí.

S birdwatchingem můžete začít kdykoli – v jakémkoli věku, v jakékoli roční době. Na začátku nepotřebujete vůbec žádné vybavení, dokonce ani ten dalekohled.

Zčnete s pozorováním ptáků tím že si postavíte krmítko za oknem.

PRAVIDLA ORNITOLOGICKÉ ETIKY - KODEX BIRDWATCHERA

Zmíněny byly také významé ptáči lokality v Čr a zajímavá místa k pozorování v hl. m. Prahy.:

Poznáte ptáky?

bottom of page