top of page

Přežití v přírodě

V novém školním roce začaly nedělní workshopy v neděli 24. 9. 2017

Zahájeny byly interaktivní přednáškou o přežití v přírodě. Řečníků bylo několik - Eva a Aleš Markovi, Etka Kučerová a Kryštof Halda. S posluchači prošli nejprve orientaci v mapě, jak vzdálenostní, tak výškovou, a Eva připravila i kvíz ze symbolů a značek objevujících se v mapě. Odměnou byl zákusek z kavárny.

Dále přišel na řadu Aleš, který obeznámil přítomné s dobrou praxí pochodů v horách. Jak se neztratit a co dělat, když už se někde ztratíme.

Když se vypravujeme na cestu do ne příliš obydleného neznáma.

1. Zajímáme se o místo, kam jdeme. Koukneme do mapy, v lepším případě si vezmeme mapu s sebou.

Papírovou, v mobilu…

2. Oblečeme se s rozmyslem, zvlášť, pokud jdeme do hor. Počasí se vždy může změnit a i v létě se

hodí mít s sebou svetr, mikinu nebo bundu.

3. Do baťůžku nebo jiného zavazadla si vezmeme vedle dokladů, peněz a mobilu aspoň nějakou vodu

a něco malého k jídlu.

4. Je vhodné se někomu zmínit o tom, kam vyrážíte.

Etka navázala svojí částí přednášky o jídle - co vše se dá v přírodě najít a sníst i jak se naopak pozná, když je nějaká rostlina jedovatá.

Jitrocel,

Roste většinou na loukách, mezích nebo u cest, je také jedlý. Dříve se jeho listy hojně využívaly k zastavení krvácení, hojení a dezinfikování ran a tišení horečky. Z listů je výborný čaj, ale mladé lístky je možné jíst i syrové. Semena, která jsou používaná jako krmivo pro zpěvné ptáky, lze také konzumovat.

Čekanka obecná

Se svými modrými květy je další delikatesou. Rostlinu můžete vytrhnout i s kořeny a celou jí sníst. Tato bylina má díky obsaženým látkám příznivý vliv na činnost jater, sleziny, žlučníku, slinivky břišní a na krevní oběh.

Rákos obecný

Tato vytrvalá bylina je také vhodná ke konzumaci celá. Nejlepší částí jsou však mladé lístky, protože ty starší nebo ty pod vodou bývají dost tuhé.

Ořechy

Z těch méně známých uvedu bukvice. Z trojúhelníkových oříšků stačí nehtem odtrhnout skořápku a máte vnitřní bílé sladké jádro, které je jedním z nejchutnějších přírodních ořechů.

Část přednášky patřila i tématu pitné vody

Jak si ji zajistit, případně obstarat, když široko daleko žádná viditelně není.

Kryštof pak zakončil přednášku úvodem do různých technik rozdělávání ohně v přírodě za pomoci jiných pomůcek než je zapalovač či krabička zápalek.

Pro všechny přítomné byla ve venkovních prostorách připravena ukázka zbudování jednoduchého přístřešku a možnost pokusit se rozdělat oheň za pomoci křesadla.

Osobně jsem si odnesl nový užitečný poznatek - jak se pomocí ručičkových hodinek zjistí světové strany: krátkou ručičku namíříme na slunce, střed úhlu mezi krátkou ručičkou a dvanáctkou pak ukazuje na jih (v letním čase je to polovina úhlu mezi krátkou ručičkou a jednou hodinou).

bottom of page