top of page

Chicago

Náplní přednášky 15. října 2017 byla cestománie o Chicagu.

Připravil si jí Petr Kulma, který Chigaco navštívil v letech 2012 a 2013.

Nejdříve krátce připomněl informace z předešlé přednášky ohledně geografie, historie a sportu. Během druhého dílu přednášky, jsme se dozvěděli něco o velikosti a kulturní rozmanitosti města. Včetně toho, že zde žije mnoho národnostních menšin - Poláci, Irové, Italové, Rumuni, Arabové a také Češi. Ti se sem stěhovali nejvíce na začátku 20. století a v roce 1915 bylo Chicago městem se třetí největší populací Čechoslováků na světě - hned po Praze a Vídni. Vydávalo se zde 40 českých novin a časopisů.

Nejvlivnějším Čechem se v Chicagu stal, "selfmademan" Antonín Čermák alias Tony Cermak který se narodil 9. května 1873 v Kladně. Kvůli krizi v roce 1873, kdy se zhroutila Vídeňská burza, se přestěhovala jeho rodina, podobně jako stovky dalších českých rodin, do USA, kde jeho otec Antonín hledal místo horníka. Tento krok byl velice nejistým, avšak Čermákovi spoléhali na pomoc českých imigrantů, kteří se přestěhovali do Ameriky o něco dříve.

Ve 30.letech úspěšně kandidoval na chicagského starostu.Kolem jeho mandátu se točí mnoho prvenství. Byl prvním starostou Chicaga, který se nenarodil v Americe a nebyl anglosaského či irského původu. Dále i například to, že Čermákovu inaugurační řeč při převzetí úřadu přenášela do celých Spojených států Amerických rozhlasová stanice NBC, přitom do té doby se takové publikaci těšili pouze prezidenti při jejich inauguraci. Čermák se během svého úřadu musel potýkat s mnoha složitými problémy, které se v té době v USA odehrávaly. Především to byl Al Capone a spolu s ním další gangsteři, kvůli kterým mělo Chicago pověst zločineckého města. Dále se město Chicago nacházelo ve velkých finančních problémech. Čermák při řešení těchto problémů ukázal, že je schopný úředník, který má v mysli především zájmy celého města a obyvatel, kteří v něm žijí.

Ze současnosti Petr zajímavě popisoval místní mrakodrapy a doplnil jejich fotky i o jednu přímo z vršku Willis Tour – bývalé Sears Tower. Petr také přítomné seznámil s veřejnou dopravou v Chicagu. Pro tu, je charakteristická "nadzemka" na konzolích nad úrovní vozovky, kterou známe z mnoha filmů.

The Loop

Komerční a kulturní centrum města a downtownu; nachází se zde nejvyšší budovy Chicaga. Loop leží mezi Near North Side a Near South Side. Vedou sem všechny linky nadzemní dráhy, které se zde sbíhají v jednom velikém nadzemním okruhu (od toho pochází název Loop).

​Přednášku jako vždy doplnila kavárna s nabídkou výtečné kávy a lahodného dortu.

bottom of page