top of page

Zdraví máme jen jedno

Jak vážně brát nemoci? Kdy zajít k doktorovi a kdy nechat nemoci volný průběh? Je možné namluvit si nemoc?

To jsou otázky k jejímž zodpovězení nemusíte být nikterak studovaný. Stačí používat selský rozum a řídit se heslem „všeho s mírou“. Důležité je nepropadnout strachu a zároveň slepě nedůvěřovat lékařům. Doktor je také pouze člověk a tlak farmaceutických firem na prodej léků dopadá i na ně. Farmaceutickým firmám jde především o velké zisky, pojišťovny nabízejí bonusy a obchodní zástupci nabízejí léky, které člověk v nejlepším případě nepotřebuje a v nejhorším mu způsobí spoustu vedlejších účinků. Pacienti mají v tomto obchodu také svůj podíl viny, vždyť často očekávají, že jim doktor něco předepíše..on přeci ví...

Naše tělo je dobře fungující stroj. Samo se během života učí odolávat nemocem. Během života se v těle vytváří imunitní systém, který si dokáže poradit s leckterými chorobami. Když se člověk setká s novou nemocí, imunitní systém si s ní poradí a ještě si vytvoří paměťové buňky do budoucna. Pokud se nemoc v budoucnu vrátí bude již připraveno a my ani nezaznamenáme, že v těle proběhl další boj s touto nemocí. Je důležité naslouchat vlastnímu tělu - například zvýšení horečky znamená jen to, že tělo začalo s nemocí bojovat. Není tedy nutné horečku srážet, ale můžeme počkat dokud se tělo s viry, či bakteriemi poradí samo. V případě, že hodíme vlastnímu imunitnímu systému klacek pod nohy tím že rychle horečku srazíme, připravíme ho o možnost vytvořit si protilátky a příště proděláme to samé a možná i ve větší míře.

Více v audio záznamu přednášky MUDr. Dany Vorlíčkové. Témata, která paní doktorka otevřela, jsou: kdy jít k lékaři, co dělat při horečce, nadužívání léků a co s tím, mechanismus působení kortikoidů, náhradní hormonální léčba a antibiotika.

bottom of page