top of page

Řím

Řím (italsky Roma) je hlavní město Itálie, které má okolo 2,6 milionu obyvatel, což je asi dvakrát víc než Praha. Leží v provincii Lazio na řece Tibera. Centrum Říma, včetně většiny historických památek, leží asi 27 km od moře, přičemž dnešní Řím sahá až k moři. Řím byl založen v 8. století před Kristem. Je nazýván „městem na sedmi pahorcích“ podle sedmi návrší v samém historickém centru.

V Římě jsem byl doposud třikrát – jednou služebně, dvakrát s rodinou (vždy s manželkou Janou a jednou z dcer, pokaždé na cca pět dní). Rád bych se podělil o něco z toho, co jsem z Říma poznal.

Řím je charakteristický tím, že se v něm prolínají dějiny i současnost. Hned vedle frekventované ulice narazíte na vykopávky. V celém městě na člověka dýchá historie – antická pohanská, starokřesťanská i středověká katolická.

Monumentální stavbou v centru Říma je Koloseum, ohromný amfiteátr z let 70-80. Bylo užíváno ke gladiátorským zápasům a veřejným podívaným, byly tam zabity tisíce křesťanských mučedníků. V sousedství Kolosea je Palatin, kde bylo v antické době sídlo císařů, a Forum Romanum s množstvím antických vykopávek. Přes frekventované náměstí Piazza Venezia se člověk dostane do pozdějšího historického centra s nejznámějšími místy jako Piazza di Navonna, Fontana di Treci, Španělské schody či Piazza del Popollo.

Za řekou již leží Andělský hrad a Vatikán s katedrálou svatého Petra. Andělský hrad je mohutná stavba pocházející již z doby starého Říma, která se později stala papežskou pevností a která byla tunelem propojena s Vatikánem. Uvnitř Andělského hradu mě zaujala ložnice papeže: Tentýž papež, který nechal Michelangela vymalovat Sixtinskou kapli ve Vatikánu biblickými výjevy, si nechal svou vlastní ložnici vyzdobit výjevy z pohanské mytologie. Celý Andělský hrad, myslím, dobře symbolizuje politický katolicismus, tak jak se mnohdy v dějinách vzdálil od praxe prvotní církve.

V Římě je toho k vidění mnohem víc. Například: Druhý nejstarší most světa jménem Fabricio. Katakomby, které sloužily jako pohřebiště i shromaždiště prvotních křesťanů. Via Appia, dlážděná cesta z doby římské říše. Rušný život v centru, zejména po setmění, obchůdky, pizzerie a taverny. Pro cestování Římem je možno využít městskou hromadnou dopravu sestávající z husté sítě autobusů, tří linek metra a příměstských vlaků, kterými lze dojet až k plážím u moře. Pokud člověk v Římě pobývá několik dní, dost možná využije nepříliš drahou kartu Roma pass, která slouží jednak jako jízdenka pro místní dopravu, jednak jako vstup do některých muzeí. Pro ubytování mohu doporučit kemp Camping Village Roma s chatami a bungalovy, který leží v dosahu místní dopravy (deset minut autobusem od jedné ze stanic metra). Myslím, že Řím je město, které stojí za to navštívit.

bottom of page