top of page

Horolezci, horolezkyně, horolezčata...

Rádi šplháte po skalách? Potom ferraty jsou pro vás ideálním koníčkem.

Ferráty jsou cesty po vrcholcích hor zajištěné kovovými lany, populární zejména v evropských horách. Nejvíce jich je v Rakousku a Itálii. Ale najdete je i ve Francii, Švýcarsku, Německu, Velké Británii, Španělsku, pár menších se nachází i v Čechách.

Svůj původ mají ferráty v první světové válce, kdy Itálie s Rakouskem bojovaly o Dolomity a potřebovaly na vrcholky hor dopravit děla a materiál pro pevnosti. Ferráty sloužily k zajištění cest na nepřístupných vrcholcích. V současné době zažívají ferráty rozmach, ovšem ve sportovní formě. Staví se tak, aby byly co nejzajímavější - s visutými mosty, žebříky…

Doporučená výbava.

Horolezecký sedací úvaz v kombinaci s hrudním úvazem (případně celotělový úvaz), horolezecká helma, ferratový jistící set včetně tlumiče pádu, odsedávací smyčka s karabinou. Doporučené jsou vhodné rukavice. Fixní lana na ferratách jsou různé síly - většinou v rozmezí 12 - 22 mm.

Na horské ferraty o obtížnosti vyšší než B se doporučuje s sebou nosit lano o délce cca 20 m a slaňovací pomůcku, případně několik samostatných karabin. Ty je možné použít pro slanění, spuštění nebo dopomoc zraněných nebo vyčerpaných osob.

Doporučuje se vybavit se i pro stav nouze. Uvědomte si, že vaše záchrana bude snažší, když v horách budete viditelní. Doporučujeme si na sebe vzít reflexní oblečení a použít výstroj viditelných barev. Vhodné barvy jsou oranžová, červená, modrá, bílá, žlutá atp.

Do hor na odlehlejší ferraty si vždy berte podrobnou turistickou mapu. Mapu můžete kombinovat s aplikací mapy v mobilním přístroji (doporučujeme mít však instalované mapy offline). Užitečný je mobilní přístroj s GPS modulem (záchranářům můžete sdělit svou polohu podle souřadnic). Doporučujeme si vzít píšťalku - dnes se prodávají batohy s integrovanými plastovými píšťalkami v hrudních přeskách. Vemte si i lékárnu, kompas/buzola se hodí tehdy, kdy je tma, mlha či špatná viditelnost.

Kam na ferraty v Čechách?

Gutovka Praha

Via ferrata na venkovní umělé stěně v pražských Strašnicích.

Bioferata, Bečov nad Teplou

Atrakce pro návštěvníky Bečovské botanické zahrady. Nutno zaplatit vstupné. Výška: cca 30 m.

Via ferrata Harachovka v Táboře

Lokace: město Tábor, Jižní Čechy Obtížnost: B/C Popis: Krátká „cvičná“ via ferrata převážně pro začátečníky, cca 30 m.

ia ferrata Bechyně - Zářečí

Lokace: Jižní Čechy Obtížnost: D/E Převýšení: cca 40 vm Materiál: tvrdý pískovec Orientace: západ Popis: těžká cvičná zajištěná cesta, z velké části vedená ve vodorovném až převislém traverzu. Součástí je lanový mostek (první u nás). Tato ferrata je bohužel neprůchozí. Je nutné se vrátit po ferratě stejnou cestou zpět, což opět výrazně zvyšuje její obtížnost. Skoro celá trasa je převislá a obsahuje jen několik odpočinkových míst. Některé pasáže vyžadují přecvakávání ve visu za jednu ruku.

Via ferrata Vodní brána

Lokace: řeka Jizera, pravý břeh, Semily / Obtížnost: B/C (max. jedno místo C+), bez chytání lana 2 – 4 UIAA Materiál: čedič Popis: Čistě přírodní via ferrata bez umělých stupů. Převýšení cca 100 m tato perla leží nad řekou Jizerou na dosah z města Semily.

bottom of page