top of page

Jednota Bratrská stručná historie.

Jednota bratrská patří mezi nejstarší protestantské církve v historii. Byla založena v roce 1457 v Kunvaldu u Žamberka. Již brzy se jejím charakteristickým znakem stala služba lidem.

Jednota bratrská zakládala nejen sbory, ale také školy a špitály. Věnovala se vzdělávání, řemeslům i hudebním a literárním hodnotám. Překložila Bibli do češtiny, což mělo obrovský význam pro zachování českého jazyka.

Rozvoj Jednoty bratrské byl ukončen v roce 1620 bitvou na Bílé hoře. Protestantská strana prohrála, české země ovládli katolíci, všichni kdo byli nekatolického vyznání museli buď na tuto víru přestoupit, anebo odejít do emigrace. Posledním biskupem této doby byl i světově proslulý pedagog - učitel národů Jan Amos Komenský, který zvolil odchod ze země. Kdo zůstal, musel svou víru tajit, jinak byl krutě pronásledován. Takto to fungovalo celých 100 let.

V roce 1722 se začala psát historie obnovené Jednoty bratrské. Christian David v tomto roce zasekává sekeru do prvního stromu pro výstavbu nového exulantského města Ochranov - Herrnhut, který se nachází na území saského hraběte Mikuláše Ludvíka Zinzendorfa. Tento pietistický šlechtic se ujímá exulantů z Moravy. Dovoluje jim na svém území pracovat a vyznávat svou víru. Do Herrnhutu postupně přicházejí další vlny exulantů. Osada roste a mezi jejími obyvateli přirozeně dochází ke konfliktům. 13. srpna 1727 prožívají Ochranovští zvláštní vlnu Boží moci, osadníci pociťují Boží lásku, usmiřují se a rozhodují se žít podle řádů staré Jednoty bratrské.

V roce 1732 se datuje jako počátek bratrské misie. Z Ochranova vychází v prvních letech okolo dvouset misionářů a stávají se bratrskými misionáři na čtyřech kontinentech. Bratři vycházejí k otrokům a dalším v té době opovrhovaným národům. Zakládají misie v Evropě (Polsko, Slezsko, Livonsko, Laponsko, Velká Británie, Švýcarsko, Německo, Holandsko), v Americe (Labrador, mezi severoamerickými Indiány, jihoamerickými Indiány, Aljaška, Karibik), v Grónsku, dále v Africe (Hotentoti, Kafři, Etiopie, Jižní Afrika, Tanzanie, Ghana), v Asii v Indii, Nepálu, v Persii, mezi Kalmyky a Tatary, dále na Srí Lance a Nikobarech. Misijně jsou aktivní také v Austálii.

Dnes se k Jednotě bratrské celosvětově hlásí okolo 1 200 000 lidí a působí ve vice než 40 státech světa. Je tvořena 4 regiony - evropský (3 %), severoamerický (6 %), karibský a latinskoamerický (21 %) a největší africký (70 %).

bottom of page