top of page

Skandinávie

V neděli 14. 1. proběhla cestománie o Skandinávii. Pro návštěvníky si ji připravil Tomáš Růžička, který se do této destinace vypravil minulý rok v létě jako řidič a vedoucí s cestovním klubem spadajícím také pod sbor Jednoty bratrské v Praze. Příchozím byla přiblížena trasa, kterou cestovatelé projeli. Dozvěděli se také různé tipy na přespání i místa k návštěvě.

Skandinávie je jedinečná svými přírodními krásami. Samotné Švédsko má přes 75 tisíc jezer, ve kterých je sice velmi studená, ale průzračně čistá voda. Divoká příroda je tam často úplně neprostupná, takže k výletům slouží hojné množství parků, které se nachází i v blízkosti velkých měst – například nádherný park Tyresta je pouze 15 km od centra Stockholmu. Tyresta By je vstupem do parku a jako taková má všechno, co výletník potřebuje. Toaletu, kavárnu, malý obchůdek se suvenýry a samozřejmě informační centrum, ve kterém kromě všech možných map a brožur najdete i interaktivní výstavu o národních parcích Švédska, knihy o švédské přírodě k zakoupení nebo jen k přečtení na pohodlné pohovce a spoustu aktivit pro děti.

Norsko je zase unikátní nesčetnými fjordy, které se dají překonat pouze trajekty. Kolem nich se tyčí vysoké kopce, které vypadají ještě majestátněji díky tomu, že ční přímo od hladiny moře. Největší zajímavostí je tzv. Trolí stezka, což je silnice vinoucí se od jednoho fjordu prudce do kopce na náhorní plošinu, k dalšímu fjordu a poté znovu do kopců až do výšky 1475 m. n. m. na impozantní vyhlídku.

Po osmi letech budování jí slavnostně otevřel král Haakon VII. 31. července 1936. Nahradila tak původní pěší stezku Kløvstien využívanou po staletí jako spojnici Sunnmøre a Raumadalen. Stezka je po rekonstrukci a označená jako pěší cesta.

Horská silnice je ale každoročně těžce zkoušena počasím. Před pár lety musela projít stavební úpravou, protože časté kamenové i sněhové závaly ohrožovaly provoz. Cestování doporučujeme hlavně koncem jara a začátkem léta , kdy je na horách ještě dost sněhu a 180 metrů vysoký vodopád Stigfossen, kolem kterého se zatáčky Trollstigen vinou jako had, je opravdu mohutný.

bottom of page