top of page

Istanbul

Istanbul, „brána orientu“, je známý také pod historickými jmény Byzantion, Konstantinopol či Cařihrad. O vysvětlení, proč tomu tak je, a především o své vlastní zážitky a postřehy z Istanbulu, se na programu T4M v neděli 7. října podělily Jana Hučíková a Eliška Votrubcová.

Město leží na pomezí Evropy a Asie, jeho části odděluje úžina Bospor. Původně malou osadu přetvořil Konstantin I. Veliký ve 4. století v metropoli východořímské říše. Po vyplenění křižáky jej v roce 1453 dobyli Osmané, jeho ráz se pak výrazně změnil až se vznikem Turecké republiky v roce 1923. Pro svou polohu býval Istanbul důležitou obchodní křižovatkou a dodnes je centrem společenského dění v Turecku.

Kromě architektonických pokladů, kterým vévodí chrám Hagia Sofia, je domovem tří slavných fotbalových klubů, jejichž fanoušci jsou pověstní vzájemnou rivalitou. Pokud byste se zeptali místních pracujících, co nejčastěji pijí, odpověděli by Vám nejspíše, že čaj – zajímavostí však je, že si ho často nepřipravují sami, nýbrž využívají služeb poslíčků, podobných např. roznašečům pizzy v USA. Na své si zde přijdou i milovníci kávy – jestli ale chce poznat rozdíl mezi klasickým českým a skutečným „turkem“, bude nejlepší, když Istanbul sami navštívíte.

bottom of page